Masterclassses - Erfgoed & Ambacht

Ga naar de inhoud
MASTERCLASSES
MASTERCLASSES


THEMA 'Duurzame Toepassingen'

Op donderdag 8 september vindt in Soesterberg het Erfgoed & Ambacht Event plaats. Op een unieke locatie, voormalige vliegtuigshelter 611, komen erfgoedliefhebbers in contact met tientallen specialisten op het gebied van restauratie, interieur en duurzaamheid. Tijdens dit event organiseert o.a. magazine Herenhuis samen met haar partners informatieve Herenhuis Masterclasses met als thema 'Duurzame monumenten'.  

MASTERCLASS


MASTERCLASS 'Duurzaam schilderwerk voor Monumenten'

Waar moet je als bezitter van een monument op letten bij de in stand houding van het schilderwerk. Welke gebreken kunnen ontstaan? Hoe herken je deze en wat zijn duurzame oplossingen? Peter Voshart van Linova Ecologische & Ambachtelijke Verfproducten geeft deze Masterclass.
 
We realiseren het ons vaak niet maar de meeste monumenten zijn voor een groot deel ecologisch gebouwd en afgewerkt. Daarom staan ze er ook nog, en nog lang! Dat wij in de vorige eeuw een andere weg zijn ingeslagen geeft enorm veel problemen, voor mens, milieu en klimaat maar ook voor behoud van ons erfgoed.  Linova (Lino=Lijnolie – Nova is nieuw) adviseert vanuit inmiddels meer dan 30 jaar ervaring, architecten, vastgoedbeheerders, bouwbedrijven en schildersbedrijven over duurzaam schilderen en onderhouden.

 
Wanneer: donderdag 8 september 2022
 
Tijd: 11:30
 
Waar: Tijdens het Erfgoed & Ambacht Event in Soesterberg
 Kosten: inbegrepen in entree Erfgoed & Ambacht Event

MASTERCLASS


MASTERCLASS 'Kalk in het verleden, Nu en in de Toekomst'

De meeste gebouwen uit ons erfgoed zijn gebouwd met kalk. Vanaf de industriële revolutie ging de voorkeur uit naar cement en verloor men kalk uit het oog. Tijdens deze informatieve Masterclass laat Marc Swolfs, eigenaar en oprichter van Arte Constructo, u zien waarom kalk nog steeds de meest logische keuze is als bouw- en restauratiemateriaal. Een edel product, perfect in harmonie met traditionele materialen en bouwstijlen.
 
Is het niet merkwaardig dat het brede publiek kalk nog steeds blijft linken aan de staalindustrie, de chemie- of landbouwsector? Dit terwijl kalk tot de tweede wereldoorlog één van de voornaamste bindmiddelen was tijdens het bouwproces. Ook associeert men kalk vaak aan een oudere landelijke bouwstijl, met witte gekalkte muren. Marc laat u zien dat kalk veel meer is dan dat. Bouwkalk is steeds aanwezig geweest en gebleven in de bouwgeschiedenis. Getuigen hiervan zijn de vele kathedralen, abdijen, statige herenhuizen en torens (oa. Pisa) die tot op vandaag ongeschonden overeind staan. De meeste gebouwen uit ons erfgoed zijn traditiegetrouw gebouwd met kalk. Marc laat u zien waarom het gebruik van natuurlijke hydraulische kalk onontbeerlijk is voor een goede restauratie.
U bent van harte welkom!

 
Wanneer: donderdag 8 september 2022
Tijd: 12:30
Waar: Tijdens het Erfgoed & Ambacht Event in Soesterberg
Kosten: inbegrepen in entree Erfgoed & Ambacht Event

MASTERCLASS


MASTERCLASS 'Restaureren met ecologische bouwmaterialen'

Thomas Pijnenborgh, oprichter van Groene Bouwmaterialen, deelt in deze Masterclass zijn kennis met betrekking tot het restaureren en renoveren van cultureel erfgoed met ecologische bouwmaterialen. Alle woningen, werkplaatsen, boerderijen, kerken, kastelen en paleizen van vóór de Tweede Wereldoorlog zijn ooit ecologisch gebouwd. In de laatste eeuw wordt vaak ingegrepen met synthetische en te dampdichte materialen, met als gevolg dat gebouwen langzaam schade oplopen: Eeuwenoud metselwerk beschadigd door gebruik van cementhoudend voegwerk; eeuwenoude balken gaan ineens snel achteruit doordat condensvocht in de omliggende muren niet voldoende snel meer weg kan of houtwerk is dichtgeschilderd met synthetische filmvormende verflagen.
 
Thomas laat u zien hoe u de natuurlijke balans in een monument respecteert en -als u deze balans respecteert- hoe ver u dan kunt gaan met het isoleren en verduurzamen van een eeuwenoud object. Hij vertelt over de bijzondere kwaliteiten van de materialen die vroeger werden gebruikt, welke problemen er ontstaan door met onnatuurlijke materialen in te grijpen en hoe u met natuurlijke bouwmaterialen met respect kunt zorgen voor de prachtige gebouwen van onze voorouders. U bent van harte welkom!

Wanneer: donderdag 8 september 2022
Tijd: 13:30
Waar: Tijdens het Erfgoed & Ambacht Event in Soesterberg
Kosten: inbegrepen in entree Erfgoed & Ambacht Event


MASTERCLASS


MASTERCLASS 'Monumentenglas: Isoleren in balans'

Een flinke stap in het verduurzamen van monumenten bereik je met het plaatsen van isolerend monumentenglas. Maar wees alert op een verstoorde natuurlijke balans. In deze Masterclass leert Bart Vroegh, adviseur monumentale beglazing bij Stolker Glas, u dat isoleren altijd beschouwd moet worden als onderdeel van een geheel aan maatregelen.
 
Waar nog te weinig naar wordt gekeken bij het isoleren van monumenten is de balans in isolatie. Als je allen de gevelopeningen isoleert, de kieren en het glas, betekent dat het vocht in die ruimte een andere uitweg zoekt. De natuurlijke balans, die vaak al eeuwen geldt, verstoort. Dat kan kwalijke effecten elders opleveren. Bart laat met voorbeelden zien welke effecten kunnen optreden en waar u naar moet kijken binnen het geheel van isolerende maatregelen. Isoleren in Balans. Het is goed dat monumenteneigenaren zich daar van bewust zijn.
 
 
Wanneer: donderdag 8 september 2022
Tijd: 14:30
Waar: Tijdens het Erfgoed & Ambacht Event in Soesterberg
Kosten: inbegrepen in entree Erfgoed & Ambacht Event


MASTERCLASS


MASTERCLASS 'Monumentenbureau Delfgou'

“30 jaar werken aan een uniek project”
 
Ruim dertig jaar werken wij met liefde en passie aan het project Kasteel Nyenrode. En zorgen wij voor een integrale aanpak!
 
Bij het restaureren en onderhouden van zo’n groot project zijn er honderden aandachtspunten te bedenken en gaan we zeer zorgvuldig te werk.
 
Het vraagt ook een intensieve afstemming met partijen waar wij mee samenwerken.  Dit zijn veelal gecertificeerde partijen aangesloten bij de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM).Graag nemen wij u tijdens deze lezing mee in ons gepassioneerde werk aan Kasteel Nyenrode, bestaat onder andere uit advisering van subsidie mogelijkheden, verzorgen van de benodigde vergunningen. Tevens welke detailleringen en materiaalkeuzes we maken en waarom. En zo ook de kwaliteitsbewaking en zorgen voor het bewaken van de planning en het budget.
 
Kasteel Nyenrode is een complex project waarbij onze werkzaamheden waarbij alle facetten van een Restauratie Architectenbureau aan de orde komen!
 
Wanneer: donderdag 8 september 2022
Tijd: 15:30
Waar: Tijdens het Erfgoed & Ambacht Event in Soesterberg
Kosten: inbegrepen in entree Erfgoed & Ambacht Event


Created by
Erfgoed & Ambacht
KVK 63353768
Postadres/Bezoekadres:
Kleine Haag 2
3811 HE Amersfoort
T: +31(0)850603506
Terug naar de inhoud