Masterclassses - Erfgoed & Ambacht

Ga naar de inhoud
MASTERCLASSES
MASTERCLASSES


THEMA 'Behoud en Hervorming van ons Erfgoed'

Erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige genereaties en wat het bewaren waard is voor de volgende generaties. Erfgoed is een kostbaar bezit waarvoor bedreven vaklieden nodig zijn die de oude ambachten beheersen om het intact te houden. Als eigenaar behoudt u de historie van het monumentale pand en de interieurstukken en voegt u uw hoofdstuk toe aan de geschiedenis. Een waardevolle investering, maar niet altijd vanzelfsprekend. Regelgeving en de huidige energie- en materialencrisis vragen om een andere denk- en hadelswijze, waarbij de expertise van de juiste erfgoedspecialisten onmisbaar is. 'Behoud en Hervorming'  is niet voor het niets het thema van dit jaar. Hervorming staat voor aanpassen en/of herstellen, waarbij er altijd sprake van verbetering is. Ons erfgoed moet met d etijd mee om voor te bestaan. Dit vergt veel puzzel- en maatwerk. Elk detail zal hierin meegenomen moeten worden, de uitstraling van een pand mag niet verloren gaan.
MASTERCLASS


'Van museumconservator naar lijstenmaker'
‘nieuwe dingen creëren vanuit verschillende vakgebieden’

Een lijstenmaker en een museumconservator hebben allebei passie voor het (mooi) presenteren van bijzondere objecten. En voor het behoud van materiële cultuur zoals kunstwerken, foto´s en archiefstukken, maar ook archeologische vondsten en gebruiksvoorwerpen. Hoe kun je vanuit de combinatie van deze vakgebieden anders kijken naar bijzondere of persoonlijke voorwerpen? En hoe doe je dat op een duurzame manier waarbij de beleving centraal staat, maar de conservering niet uit het oog wordt verloren? Suzanne Klüver is zowel conservator als lijstenmaker en in deze lezing vertelt ze hoe ze het beste uit deze disciplines aanwendt voor het bewaren en (her)beleven van persoonlijke en waardevolle objecten.

Aanvang: 11.00
Locatie: Consistorie in de Grote Kerk Zwolle
MASTERCLASS


' De trucjes van materiaal- en kleurgebruik binnen uw monument'
‘Wat zijn de verhoudingen en waar op te letten bij combinaties’

Tijdens de lezing komen de onderdelen toepassing van kleur in de juiste verhouding in combinatie met diverse materialen aan bod. De  relatie dat kleur en materiaal heeft met vorm en verhouding binnen uw interieur wordt uitgebreid behandeld. De toepassing van kleur en materiaal bepaalt de uiteindelijke sfeer binnen een bepaalde ruimte.
Voor dit alles is het noodzakelijk om de basis van kleur- en materiaalgebruik goed te begrijpen.

Issabella Interiors werkt graag met Little Greene, en aan de hand daarvan maakt ze diverse kleurenplannen en zal tast- en toonbaar aanwezig zijn.U krijgt tijdens de lezing veel praktijkvoorbeelden mee en u gaat met elkaar een tweetal kleine oefeningen maken die we met elkaar zullen bespreken. Waarom wij dit graag met u willen delen is omdat ik dagelijks merk dat het een uitdaging blijft om een perfect kleur- en materiaalplan aan te laten sluiten bij de persoonlijke wensen, maar ook passend bij de architectuur en stoffering.

Aanvang: 11.50
Locatie: Consistorie in de Grote Kerk Zwolle
MASTERCLASS


' VAKGROEP RESTAURATIESTUKADOORS'
‘nieuwe ontwikkelingen binnen de vakgroep’

Miguel van Schoonhoven en Renate Oosterloo presenteren tijdens het Erfgoed & Ambacht Event enkele belangrijke ontwikkelingen op het gebied van stucrestauratie. Zij gaan in op de kloof tussen de uitvoeringspraktijk en het academische veld, en de visie van de Vakgroep Restauratiestukadoors om die kloof te dichten. Door nieuwe samenwerkingen tussen restauratiestukadoors en onderzoekers krijgt die visie gestalte.Miguel van Schoonhoven is zelfstandig restauratieadviseur en uitvoerend restauratiestukadoor. Daarnaast heeft Miguel de Post-HBO studie Bouwhistorie & Restauratie afgerond aan de Hogeschool Utrecht en is op dit moment secretaris van de Vakgroep Restauratiestukadoors.Renate Oosterloo is zelfstandig restaurator en kleuronderzoeker van historische interieurs. Vanuit haar achtergrond in kunst- en architectuurgeschiedenis heeft Renate een master en postmaster Conservering & Restauratie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanvang: 12.45
Locatie: Consistorie in de Grote Kerk Zwolle
MASTERCLASS


' JE WEET NIET WAT JE ZIET'
‘het verhaal van een zelfstandig meubelrestaurator’

Weten wat je doorgeeft en oppassen dat je niets uitwist is de kern van het restaureren. Er wordt flink vooronderzoek gedaan en tijdens de behandeling leest een restaurator iedere millimeter van het object. Vaak worden er (her)ontdekkingen gedaan en maken vondsten het reeds bestaande verhaal helderder en completer. Neem bijvoorbeeld het door van Drie gerestaureerde opklapbare theetafeltje dat toch niet in Engeland bleek te zijn vervaardigd. Hij verteld u niet alleen hoe mooi het is maar ook wat een voorouder van Ursula von der Leyen en de beroemdste meubelmaker van Duitsland daarmee te maken hebben. En misschien is er wel iets te melden over de klok uit dit kerkinterieur dat momenteel met de hulp van verschillende experts wordt onderzocht …...

Vincent van Drie (1959) is sinds 1988 zelfstandig meubelrestaurator en inmiddels senior in het RestauratorenRegister. Binnen belangenvereniging Restauratoren Nederland zet hij zich sinds de oprichting in voor beroepserkenning, collegiale samenwerking en scholing. Hij schreef de restauratievisie en het behandelplan voor de houten interieuronderdelen van de Grote Kerk te Zwolle en begeleidt nu de uitvoering.

Aanvang: 13.45
Locatie: Consistorie in de Grote Kerk Zwolle
MASTERCLASS


' BEHAAGLIJK MONUMENTAAL WONEN'
‘Wat zijn de mogelijkheden om uw monument energiezuinig te verwarmen’

Als het over klimaat gaat krijgen we dagelijks te horen dat we zuiniger aan moeten doen en dat er maatregelen getroffen moeten worden. Tegelijkertijd hebben we als monumenteigenaar te doen met allerlei regelgevingen dat verduurzaming nogal in de de weg kan zitten. Praktisch nadenken is niet altijd de mogelijkheid, en het beleid van de gemeente kan verschillen dan die van de monumentencommisie. Wat voert dan de boventoon en wat is doorslaggevend? Tijdens de masterclass maakt u kennis met al deze facetten en zal Multiproff u diverse cassusen voorleggen waar bij elk casus een ander klimaatsysteem vereist.

Aanvang: 14:45
Locatie: Consistorie in de Grote Kerk Zwolle
  • MASTERCLASS


' Betonrestauratie met respect voor het monument'
‘Niet alles is wat het lijkt’

Het voor het eerst toepassen van beton in onze bouwwerken is inmiddels al een lange tijd geleden. Bij het onderhoud en behoud van monumenten komen we daarom ook steeds meer beton tegen. Dit dient dan ook op een respectvolle wijze voor het monument aangepakt te worden. Hierbij ontstaan er in de praktijk dikwijls discussies over de correcte aanpak. Rekening houdende met de restauratieladder zijn er inmiddels URL-richtlijnen voor opname en uitvoering. Hugo van Milt zal u op een inspirerende wijze zijn kennis en ervaring met u delen, zodat u na afloop de nodige inzichten en handvatten heeft hoe hiermee om te gaan in uw praktijk. Maak van deze gelegenheid gebruik om uw kennis uit te breiden en ideeën uit te wisselen met experts uit de meest uiteenlopende disciplines. We kijken ernaar uit om u te ontmoeten!

Aanvang: 15.30
Locatie: Consistorie in de Grote Kerk Zwolle
Created by
Erfgoed & Ambacht
KVK 63353768
Postadres/Bezoekadres:
Kleine Haag 2
3811 HE Amersfoort
T: +31(0)850603506
Terug naar de inhoud